Distanskurs: Boken som förändrade världen

Bibeln är världens mest lästa bok. Dess betydelse för den västerländska civilisationen och kulturen kan knappast överskattas. De flesta känner till en eller annan biblisk berättelse, men allt färre kan navigera Bibeln som helhet. Och medan kunskapen om Bibeln minskar både i och utanför kyrkan ökar utbytet av fördomar.

Därför erbjuder vi distanskursen Boken som förändrade världen: om Bibelns röda tråd och historiska sanning.

Innehåll

DEL 1: Bibelns röda tråd

Martin Helgesson

I 6 föreläsningar går vi igenom hela Bibeln från början till slut. Vi utforskar den stora berättelsen som håller samman hela Bibeln, men får också en inblick i den mångfald av författare och genrer (historia, profetia, brev, psalm) som gör Bibeln så mångfacetterad och spännande. Föreläsningarna i del 1 är:

  1. De fem moseböckerna
  2. Erövring, domartid och monarki
  3. Delad monarki, profeter och exil
  4. Återkomst och förväntan
  5. Kungen är här!
  6. Till dess han kommer igen

DEL 2: Bibelns historiska sanning

Stefan Gustavsson

I dessa föreläsningar granskar vi de olika synsätt som finns om Bibeln, och undersöker den kritik som framförts mot Bibeln som Guds ord. Genom att undersöka några typiska invändningar och texter upptäcker vi Bibelns tillförlitlighet som kommunikation från Gud. Föreläsningarna i del 2 är:

  1. Bibelsyn: Vilka är alternativen – och hur kan jag utvärdera dem?
  2. Argument för en evangelikal (klassisk) bibelsyn
  3. Invändningar I: Gudsbilden i Gamla testamentet
  4. Invändningar II: Problemtexter i Gamla testamentet
  5. Sammanfattning: Varför tror vi Bibeln är kommunikation från Gud?
  6. Bonus: Boken som förändrade världen – om Bibelns historiska inflytande

Så funkar kursen

En typisk kursvecka har tre moment: videoföreläsning, inläsning och foruminlägg.

Föreläsningarna är ca 60 minuter och är exklusiva för den här kursen. Föreläsning 2-7 kan du vara med på “live” via nätet eller se i efterhand. Föreläsning 1+8-12 är förinspelade. Du får tillgång till powerpoint-presentationen för dina egna anteckningar. Läs mer om föreläsningarna under “format” nedan.

Litteraturen är ett bra komplement till kursens föreläsningar. Huvudbok är den väldigt lättlästa boken Är Bibeln intolerant…? av Amy Orr-Ewing som bemöter de vanligaste frågorna och invändningarna mot Bibeln. Boken ingår inte i kursavgiften, utan beställs här. En del övrig litteratur publiceras digitalt på lärplattformen.

Forumet finns för att du ska kunna ställa frågor till lärarna. Ibland finns det särskilda frågor att svara på, ibland är det fritt fram att reagera och ställa följdfrågor. Här ligger en stor del av kursens behållning, eftersom du är mer aktiv i att processa det du lär dig. Efter att ha skrivit ditt eget inlägg får du också ge respons på andras reflektioner, så att ni lär er av varandra.

Totalt räknar vi med att varje student investerar ca. 3-4 timmar per vecka i kursen, det vill säga ca. en timme för vardera moment.

Litteratur

Orr-Ewing, Amy. Är Bibeln intolerant…?Beställs här
Wright, Chris (red.). Cape Town Commitment, del 1. – Tillhandahålls digitalt

Rekommenderad läsning

Nummela, Leif. Bibelns röda tråd.
Dagson, Jonas. Steg för steg genom Gamla testamentet.
Dagson, Jonas. Steg för steg genom Nya testamentet.

Hösttermin 2021

Datum Kursstart 6 september 19.00. Kursen pågår till 17 december. Live-föreläsningar sker (preliminärt) tisdagar v. 37-42 (14/9-19/10) kl. 19-20.15. Kan du inte vara med den tiden kan du istället se en inspelning av veckans föreläsning när du själv vill.
Kostnad 1 900 kr. Betalning sker med kort, swish eller faktura.
Inloggning och material Du får inloggning till vårt klassrum när kursstarten närmar sig.