Distanskurs: Förklara och försvara

Distanskurs: Förklara och försvara

Förklara och försvara är vår introduktionskurs i kristen apologetik. Här har vi samlat några av de mest centrala frågorna inom apologetik. Ämnena som berörs är:

 1. Behöver tron försvaras?
 2. Att tänka i världsbilder
 3. Den historiske Jesus
 4. Jesu uppståndelse
 5. Guds existens (del 1)
 6. Guds existens (del 2)
 7. Vetenskap och tro
 8. Ondskans problem
 9. Tvivel
 10. Längtan
 11. Kan man lita på Bibeln?
 12. Jesus den enda vägen

Kursupplägg

De ordinarie veckorna har tre moment: videoföreläsning, inläsning och foruminlägg.
 1. Videoföreläsningen är mellan 45-55 minuter lång och presenterar huvuddragen i veckans tema. Videoföreläsningarna är inspelade särskilt för den här kursen och innehåller även en powerpoint-presentation av föreläsningen.
 2. Inläsningen består av 1-2 bokkapitel eller artiklar, totalt ca 20 sidor per vecka. All litteratur finns tillgänglig på svenska och publiceras digitalt på lärplattformen.
 3. Foruminlägget skrivs efter att man sett föreläsningen och läst in litteraturen. Där får du svara på 2-3 reflektionsfrågor om föreläsningens och inläsningens betydelse och ibland tänka kring att tillämpa det i en specifik situation. Här ligger en stor del av kursens behållning, eftersom du är mer aktiv i att processa det du lär dig. Efter att ha skrivit ditt eget inlägg får du också ge respons på andras reflektioner, så att ni lär er av varandra.
Totalt räknar vi med att varje student investerar ca. 3-4 timmar per vecka i kursen, en timme för vardera moment.
 

Webinars

Under kursens gång erbjuder vi också “Webinars,” seminarier på nätet där du på video-länk ställa frågor och diskutera med lärare och andra studenter.

Uppdrag: Guds rike 22-23 november

En höjdpunkt under kursen är när vi får chansen att träffas på riktigt i samband med en konferens i Stockholm. Konferensen heter Uppdrag: Guds rike och arrangeras av flera organisationer vid sidan av Apologia i Korskyrkan i Stockholm 22-23 november. Konferensen innehåller flera spår vid sidan av vårt apologetik-spår. Här kan du också passa på att ta med vänner och bekanta som är nyfikna på vad du lär dig i kursen!

Praktisk information ht 2019

Datum
Kursen pågår 19 augusti – 6 december 2019. Kursen har tolv ordinarie veckor. Efter varje block av fyra föreläsningar kommer en vecka med endast webinar, vilket ger dig chansen att komma ifatt i läsning och uppgifter. Gemensam kursstart äger rum på videolänk 19 augusti 20.30.
 
Kostnad
1 500 kr. Betalning sker med kort i samband med anmälan eller med faktura/swish inom 30 dagar.
 
Inloggning och material
Du får inloggning till vårt klassrum och tillgång till allt kursmaterial när kursstarten närmar sig. Allt material ingår i kursavgiften.

 

 
(Sista dag för anmälan har passerat.)

Frågor och svar

Här finner du svar på de vanligaste frågorna om kursen.

1. Hur går det till att se föreläsningarna?
Varje kursdeltagare får en inloggning till vår utbildningsplattform där material såsom föreläsningar och litteratur publiceras. I denna plattform publicerar man också sina foruminlägg och har kommunikationen med kurskamrater och lärare.

2. Hur flexibelt är upplägget vad gäller tider?
Föreläsning, inläsning och foruminlägg kan alla göras när som helst under veckan. Endast videoseminarierna är tidsbestämda, men det rör sig endast om en handfull tillfällen under hela kursen. Kan man inte delta i alla videoseminarer kan man ändå slutföra kursen och få intyg.

3. Får man ett betyg?
Man får inte ett graderat betyg, men dock ett intyg vid avslutad kurs. För detta krävs att man i sina foruminlägg visar prov på att man tillgodogjort sig kunskapsinnehållet, samt tagit sig tid att reflektera över dess betydelse och relevans.

4. Går det att kombinera kursen med arbete?
Ja. Vi räknar med att kursen endast tar ca 3-4 timmar i anspråk per vecka. Videoseminarier tillkommer utöver detta. En del studenter kan komma att behöva fem timmar, andra kanske klarar det på mindre än tre.

5. Hur relaterar kursmaterialet till tidigare inspelat/utgivet material från CredoAkademin och Apologia?
Du som lyssnat till många av våra föredrag eller läst våra böcker kommer att känna igen mycket av kursinnehållet. Det innebär att föreläsningar och inläsning kan komma att bestå till stor del av repetition.

Repetition är i sig värdefullt, men framför allt finns ett stort värde i att processa kursinnehållet genom att svara på reflektionsfrågor och genom dialog på forumet med kurskamrater och lärare.

Tillsammans med träffen i Stockholm är kursen också ett tillfälle att lära känna andra med ett intresse för kristen apologetik och bli delaktig i vår apologetiska rörelse som vill förnya och fördjupa Sveriges kristenhet och verka för att fler kommer till tro.